VÅRGUIDEN
Vattensystemet ombord

Efter en kall vinter kan mycket hända med vattensystemet ombord på båten.
En av de viktigaste sakerna att kontrollera innan sjösättning är att inget frusit sönder och alla ventiler och bordsgenomföringar under vattenlinjen.
I värsta fall kan en trasig kulventil eller inte tillräckligt åtdragen slangklämma orsaka att båten sjunker.

Vattensystemet

Börja med att testa systemet och se så alla pumpar startat och spola igenom vattenledningar så all frostskydd kommer ut om det användes i höstas.
Kontrollera så det inte finns några läckage kring slangar, slangklämmor, infästningar och rördetaljer.  Motionera ventiler så de löper korrekt och inte är tröga att vrida.
Tips, Passa på och rengör vattensystemet och tanken!

Varmvattenberedare

En vanlig orsak till att en varmvattenberedare går sönder är att den inte tömdes helt på vatten inför vinterförvaringen. 
Om båten förvarats utomhus i minusgrader och vattnet i beredaren frusit finns risken att den is som bildats i beredaren har expanderat och tryckt sönder den.
Då finns det tyvärr inte så mycket att göra för att återställa den utan en ny varmvattenberedare är lösningen.

Toalettsystemet

Glöm inte bort att rengöra, se över och testa toalettsystemet innan sjösättning.
Förutom att motionera ventiler behöver man kontrollera så inga packningar eller slangar läcker.

En vanlig orsak till läckage kring toaletten kan vara spruckna pumphus och gamla packningar.
Efter en kall vinter kan vatten som legat kvar i systemet frusit och expanderat.
Detta leder i sin tur till att pumpar, motorer och andra plastdetaljer spruckit och gått sönder på ställen så det läcker ut vatten.
Passa även på att byta jokerventiler, packningar och eventuell impeller innan sjösättning.

Finns det ett spolvattenkit "Yachticon Purytec" installerat på spolslangen som tagit slut finns nya refillflaskor i vårt sortiment att byta till.

Fyll på med toalettpapper och byt kolfiltret för avluftningen inför båtsäsongen.


Tips, vid vinterkonservering av toalettsystemet rekommenderar vi inte att man använder etylenglykol som är ämnad för motorer.
Använda istället ett frostskydd som lämpar sig för pentrysystemet och är snällare mot gummipackningar.

Länspump

Sjövatten ska vara utanför båten...! 
Länspumpens uppgift är att länsa ut oönskat vatten ur båten. Länspumpen är inte bara en läns som hjälper dig att hålla båten torr utan även ett säkerhetsredskap som håller båten flytande om olyckan skulle vara framme. Pumpen bör alltid vara aktivt och kontrolleras så den fungerar med jämna mellanrum. När man installerar en länspump så skall den placeras så långt ner i kölsvinet som det går, på så sätt får man ut så mycket vatten möjligt ur båten. 

Det finns både manuella länspumpar och automatiska med inbyggda nivåströmbrytare eller motstånd.  De automatiska känner själv av om det finns vatten att länsa ut och låter dig tänka på annat. Manuella pumpar går att bygga om till automatiska. Det som behövs är en nivåströmbrytare som monteras bredvid den manuella pumpen.
Tips, Se alltid till att det finns ett öskar i båten! 

1. Tvätta 2. Rubba 3. Polera 4. Vaxa Underhålla Verktyg & tillbehör Grundfärg Bottenmåla SilicOne Bottenfärg Bränsletillsatser Anoder Batterier Vattensystem Motorn Rigg & mast Kapellet Kringutrustning Tillbaka till start
Title of the document