Tillbaka till huvudkategori

Trimplan

Utforska vårt sortiment av trimplan för att förbättra stabiliteten och prestandan på din båt. Oavsett båtstorlek och erfarenhet till sjöss kan våra trimplan göra en stor skillnad för din båtupplevelse.
Trimplan är utformade för att ge dig kontroll över båtens lutning och stabilitet. De hjälper till att minska planingstiden och förbättra bränsleeffektiviteten så din båtresa blir smidigare och mer ekonomisk.
Utforska vårt urval av trimplan och hitta den bästa lösningen för din båt. Vi erbjuder olika modeller och storlekar för att passa olika båttyper och behov. Med våra trimplan kan du uppnå optimal stabilitet och prestanda.

SeaSea FAQ – Trimplan
Vanliga frågor om trimplan
Trimplan används i huvudsak till att ändra båtens gångläge i olika förhållanden. Fasta trimplan brukar kompensera båtens grundläggande egenskaper. De är antingen fixerade eller kan regleras med någon form av enkel inställningsanordning. Vanliga oftast på båtar med dålig bärighet i aktern. Rörliga trimplan används för att förbättra gångläget på planande båtar antingen de går i deplacement eller planar. Det finns två typer av rörliga trimplan. Elektromekaniska och elektrohydrauliska. I det första fallet styrs trimplanets vinkel av en elmotor. I det senare fallet pumpar en elmotor hydraulolja till kolvar som påverkar trimplanen. Man kan montera avkännande automatik på trimplanen så att båten alltid har bästa gångläge oberoende av fart och belastning.
Trimplanens storlek beror på båtens storlek och fartområde. Principiellt kan man säga att långsamma båtar behöver större trimplan än snabba.
Det finns också trimfenor som man kan montera på utbordarens eller drevets kavitationsplatta. De kan vara till god hjälp för båtar med svag motor eller mindre bäri akter.

TIPSET!
Använd trimplanen med måtta eftersom de ökar bränsleförbrukningen. Var försiktig med nertrimning av fören vid körning i medsjö. Båten kan dyka i nästa våg. Likaså skall man undvika hastig backning med fällda trimplan. Båten kan då ta in sjö över aktern.