SeaSea FAQ - Vattensport

Vanliga frågor om vattensport
iSUP står för Inflatable Stand Up Paddle Board och SUP stå för Stand Up Paddle Board och är alltså inte uppblåsbara.
Fördelen med en uppblåsbar SUP är flexibiliteten och dess vikt.
De iSUPar vi för i vårt sortiment är av högsta kvalitet och levereras helt kompletta. Helt enkelt bara att ta med till stranden eller bryggan och börja paddla.
En draglina, även kallad tubelina, vattenskidlina och/eller wakeboardlina, är den lina som bogserar den efterföljande tuben eller vattenskid-/wakeboardåkaren.
Draglinan ska alltid vara en flytande lina som inte kan trassla in sig i båtens propeller.
Draglinan ska vara lätt att lossa från båten. Den får aldrig knytas fast.
Draglinan kan med största fördel fästas i ett dragblock alternativt monteras genom en speciell vattenskidkrok i aktern på båten.
En wakeboardlina och vattenskidlina går att korta ner beroende på vilken typ av åkning som skall utföras och storlek på båt.
För den som vill hoppa över båtens svallvågor handlar det om att "hamna rätt" i vågen. Dvs att ju längre linan är - ju lägre blir det att hoppa mellan vågorna.
Ett dragblock har som uppgift att centrerar draglinan bakom båten för att ge både åkaren och föraren av båten en så lättsam åkning som möjligt och håller draglinan utanför utombordaren när båten girar. Dragblocket har öglor i båda ändar som fästs i varsin knap på vardera sida om akterspegeln. På linan löper ett block som sedan draglinan ska fästas i.
Mycket har att gröna med kombinationen av båt, motor och propeller och därför finns det inga garantier på en "minsta utrustning".
I vissa fall har det gått jättebra att dra upp en normalvuxen på vattenskidor men enbart 20hk på en mindre båt.
En fyrbladig propeller är att föredra då dom har grepp i vattnet alternativt en propeller med låg stigning.
För Tuber och wakeboard så måste motorkraften vara högre då dessa har en större anläggningsyta i vattnet och ger ett större motstånd.