iSUP

Tillbaka till huvudkategori

SeaSea FAQ – SUP/Stand Up Paddle Board

Vanliga frågor om SUP
SUP, Stand Up Paddle Board, är ett mycket trevligt att vara på vattnet. Det går att paddla på minsta sjö som ligger spegelblank, till en vik i skärgården i solnedgången, till en häftig vågsurf i stora vågor. SUP passar alla och ger en mångsidig träning samt en härlig naturupplevelse. Att paddla i en grund vik med halvmeters djup är otroligt vackert.
Det finns olika typer av SUP. Dels hårda och uppblåsbara. För de flesta är uppblåsbara att föredra. Orsakerna är många: lätt att förvara, låg vikt och tålig mot stötar och slag. De enda som behöver hårda SUP är antingen om man tävlar i långdistans eller surfar i vågor. Då är en hård SUP att föredra. De uppblåsbara SUParna finns i olika storlekar med olika bärighet. De minsta är barn och lättviktare, vilket innebär en smidigare och lätthanterad bräda. Större SUP är antingen för större personer eller flera barn. Det finns även uppblåsbara SUP som är lämpliga för lite längre turer, de är lite längre och smalare än vanliga uppblåsbara SUP.
Normalt använder man en paddel med ett blad när man står och paddlar. Paddeln är delbar och får plats i ryggsäcken för enkel transport. Ett tips är att också köpa en paddel med två blad. Då kan man stå på knä eller sitta och paddla vilket är bra för nybörjare eller barn. Då blir SUPen helt plötsligt en kajak också vilket gör SUPen ännu mer användbar.
Använda alltid en säkerhetslina (kallas också leash) mellan brädan och dig själv. Leashen brukar man sätta fast runt vristen. Orsaken till att man ska ha leash är att ifall du ramlar av brädan så kan den lätt blåsa bort från dig. En uppblåsbar SUP driver väldigt lätt med vinden. Använd alltid flytväst, det är en enkel livförsäkring. Ha med en mobiltelefon i vattentätt fodral. Skriv gärna namn och mobilnummer på SUPen ifall den driver iväg, då kan upphittaren och sjöräddningen få kontakt med dig.
Uppblåsbara SUPar väger 7--8 kg och bärs enkelt med i den ryggsäck som den levereras i. Då blir det mycket enkelt att ta med sig SUPen till en sjö eller strand som ligger en lite promenad bort.