Tillbaka till huvudkategori

Kikare

Kikare på sjön är lika självklart som sjökort och kompass. För att spana efter prickar, grund eller intressanta objekt på stranden.

En kikares prestanda mäts i förstoring X diametern på 
objektivet.


Står det t.ex. 7X50 på kikaren betyder det att den förstorar sju gånger och har en ljusöppning på 50 mm. Ljusöppningens storlek har direkt samband med kikarens ljusstyrka. 

Att just 7X50 har blivit ”standard” för marinkikare beror på att kombinationen är optimal när det gäller vikt och prestanda. Vill man göra en kikare ljusstarkare måste man också göra den tyngre.

Kraftigare förstoring är också tveeggat. Visserligen ser man längre men det är svårt att på ett rörligt underlag fokusera en kikare med en förstoring större än åtta gånger.

Det finns också s.k. inställningsfria kikare. Här använder man sig av ögonens förmåga att ställa in sig på samma sätt som man ändrar synskärpan mellan t.ex. läsning och TV-tittning. Det kräver lite träning och det finns personer som inte klarar av det så det är bäst att prova innan köp.

TIPSET!
Bara för att en kikare är gummiklädd så behöver den inte vara vattentät om inte tillverkaren garanterar det. Om man har en vattentät kikare så kan man fixa en ”flytväst” till den med en bit liggunderlägg som fästs på bandet.