Vant & vantskruvar


Översyn av mast och rigg - riggcheck

En genomgång av riggen vår och höst ökar säkerheten och gör att du slipper bekymmer under säsongen.

Läs mer här->

Tillbaka till huvudkategori

SeaSea FAQ – Vantskruvar
Vanliga frågor om vantskruvar
En vantskruv används till att sträcka vant och stag i riggen på en segelbåt. En vantskruvs mellanstycke vrids för att sträcka eller släppa vantskruven.
Ja, vantskruvar är rostfria. Seldén tillverkar sina vantskruvar av aluminiumbrons som är högre kvalitet och tål högre last när man vrider dessa. .
Storleken på vantskruv beror på vanten/stagens diameter. 5/16” vantskruv på 4 mm stag/vant 3/8” vantskruv på 5 mm stag/vant 7/16” vantskruv på 6 mm stag/vant 1/2” vantskruv på 7 mm stag/vant 5/8” vantskruv på 8 mm stag/vant

Vantskruvar är inte bara en del av riggen. De kan användas till mycket annat t ex att spänna mantågslinor m m.

Vantskruvarna skall rengöras regelbundet, helst varje säsong. Men här gäller det att se upp.

En rengjord rostfri vantskruv får aldrig skruvas ihop torr! Med största sannolikhet kommer gängan att skära om man försöker montera den utan lämplig vantskruvsolja vilket gäller i högsta grad Hasselfors fingängade vantskruvar.

Tejpa alla sprintar och ringar så att de inte kan rivas loss av ett skot eller annat. Gäller även om man har vantskruvsskydd – som kan glida upp.

TIPSET!
Vid återmontering skall man se till att alla vantskruvar snurrar åt samma håll när man spänner respektive slackar på dem.