Varmvattenberedare

Tillbaka till huvudkategori

Varmvattenberedare

Varmvattenberedare höjer komforten ombord. De finns i olika storlekar och former för att passa olika monteringslösningar och behov. Våra varmvattenberedare värms upp genom att motorns kylvatten leds in i varmvattenberedarens värmeväxlare. Det är också möjligt att värma upp vattnet med elpatronen som drivs av landström eller inverter.

En stor fördel med en varmvattenberedare är att man får större bekvämlighet i båten. Den gör det möjligt att tvätta händer, diska och annat precis som i hemmet. Den gör dig mer oberoende av gästhamnar för att till exempel kunna ta en varm dusch.

Tänk på att välja en varmvattenberedare med tillräckligt stor kapacitet för dina behov. Att utrusta den med en termostatblandare kan också göra att det varma vattnet räcker längre. En varmvattenberedare är verkligen en uppskattad bekvämlighet på båtsemestern!

SeaSea FAQ – Varmvattenberedare
Vanliga frågor om varmvattenberedare
Det blir väldigt varmt vatten från en varmvattenberedare då den är inkopplad på båtens kylsystem men även om den är inkopplad på landström (230 Volt). För att undvika risk för skållning bör man montera en termostatblandare på beredarens utlopp. I blandaren regleras vattentemperaturen genom att kallvatten blandas med hetvatten till en förutbestämd maxtemperatur.
Den vanligaste varmvattenberedaren ombord värms av motorns kylvatten ibland i kombination med en 220 volts elpatron som kan användas vid tillgång till landström. Beredaren skall, för bästa funktion, kopplas till ett tryckvattensystem. De flesta varmvattenberedarna tål att köras på bräckt östersjövatten men vanligast är att de monteras på färskvattensystemet. Motorn skall också vara färskvattenkyld för bästa effekt .
En varmvattenberedare för båtar är från 20 liter till 60 liter. Den vanligaste storleken för är 20-30 liter.