_

Fendrar

Fendern är ett viktigt tillbehör eftersom det hjälper till att skydda båten från skador som kan uppstå när den ligger förtöjd mot t.ex en kaj eller en annan båt. En fender monteras helt enkelt på sidan av båten för att absorbera stötar och skydda båten mot repor och skador.

Title of the document Välj rätt storlek Välj rätt antal Pumpa fendern Cylindriska fendrar Kulfender Bryggfender Underhåll Fenderskydd Fenderlinor Fästen Hållare
_

Det finns olika typer av fendrar att välja mellan, cylindriska, runda och platta fendrar. Cylindriska fendrar är den vanligaste formen och kan monteras horisontellt eller vertikalt på båten. Runda fendrar, även kallade kulfendrar eller klotfendrar, är som en stor kula eller boll till formen och platta fendrar används vanligtvis på större båtar för att ge ett större skydd.

Fendrar kan vara tillverkade av olika material som gummi, PVC eller polyuretan. Vilket material som är bäst beror både på båten och användning. De flesta fendrar har en luftventil så man enkelt kan justera lufttrycket.

Hur stora?

När du väljer fendrar är det viktigt att välja de som passar storleken på din båt och miljön där de kommer att användas.

Fenderns storlek ska vara proportionerlig till båtens storlek och vikt samt fribordens höjd. En fender ska vara så pass lång att den täcker större delen av fribord men ska inte ligga och släpa i vattnet.

Din fenders placering på båten kan också påverka storleken. Om fendrarna placeras på platser där det är högre risk för kontakt mellan båten och bryggan eller andra båtar, kan det vara lämpligt att välja större fendrar för att ge extra skydd. Alternativt kan man använda fler fendrar som hjälper till att ta upp stötarna.

Det är också viktigt att placera och montera fendrarna på rätt sätt och för att ge maximalt skydd.

Upp
Title of the document
_
Hur många?

Antalet fendrar som du behöver beror på båtens storlek, vikt och hur den är förtöjd. En enkel tumregel är att använda en fender för varje 4-5 fot av båtlängden. Så om du har en båt som är 20 fot så kan 4 stycken fendrar (två på vardera sida) var lagom beroende på skrovform.

Det är vanligt att använda minst två fendrar på vardera sida av båten och ytterligare en fender i fören och aktern om så behövs. Om båten är extra stor eller tung kan det krävas fler för att ge tillräckligt med skydd.

Om båten kommer att förtöjas i en utsatt miljö med t.ex. höga vågor kan det krävas större och fler fendrar. Om båten kommer att användas i en skyddad hamn kan mindre fendrar vara tillräckliga.

Upp
Title of the document
_
Hur hårda?

Hur hårt pumpade fendrarna ska vara är en vanlig fråga. Det enkla och snabba svaret är ca 0,2 bar / 2,9 psi. Men man bör alltid pumpa fendrarna till det rekommenderade lufttrycket som anges av tillverkaren. Detta lufttryck kan variera beroende på storlek, material och modell på fender.

Generellt kan man säga att om du släpper en fender från ca 1-1,5m höjd ska fendern inte studsa upp som en boll igen.
För högt lufttryck kan orsaka att fendrarna spricker och deformeras. För lågt lufttryck minskar helt enkelt deras effektivitet och båten kan ta skada. 

Att ha rätt lufttryck i fendrarna är viktigt för att de ska kunna utföra sin funktion och skydda båten mot skador.

För att kontrollera lufttrycket i fendrarna kan du använda en lämplig pump och manometer. Pumpa upp fendrarna långsamt och kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum tills du når det rekommenderade trycket.

I de flesta av våra fendrar används en stark mässingsventil för uppblåsning och tömning. Det bästa sättet att blåsa upp en fender är genom att trycka in luft med hjälp av ett lufttryck från en kompressor genom att hålla tryckluftsmunstycket tätt mot ventilen. På så sätt kommer fendern att fyllas med luft effektivt.

Det är också möjligt att blåsa upp fendern med en cykelpump eller bildäckspump och då med hjälp av en speciell adapter.

Om man har en fender med mässingsventil ska man inte använda en handpump med en nål för att blåsa upp dom eftersom nålen kan skada ventilen. Mässingsventiler kan ibland behöva bytas ut och det gör man enkelt genom att skruva in en M3 skruv en liten bit in i ventilen, sedan tar man tag om skruven med en tång och drar den rakt ut. På samma sätt sätts den nya ventilen in. var noga med att inte skruva M3 skruven för långt in i gängan så ventilen går sönder.

Andra fendrar kräver en just en pump med nål för att kunna blåsa upp fendern. Dessa fendrar har en annan typ av ventil som är gjord i plast och har ofta en skriv som måste tas bort innan den går att luft.

Efter vinterhalvåret är det vanligt att fendrarna kan ha tappat tryck och behöver där med pumpas upp på nytt. 

Upp
Title of the document
_
Cylindriska fendrar

Den cylindriska fendern är en vanlig typ av fender och förekommer i en rad olika storlekar. De har en avlång cylindrisk form och är oftast tillverkade av PVC eller gummi.

Cylindriska fendrar används vanligtvis vid förtöjning mot bryggor, kajer, flytbryggor och bommar. De placeras vanligtvis längs sidorna av båten för att ge skydd mot skador som kan orsakas av kontakt med ytan. Dessa fendrar är även vanliga att montera direkt på bommar och bryggor som en bryggfender för att skydda både båt och brygga.

Som med alla fendrar är det också viktigt att kontrollera lufttrycket i cylindriska fendrar regelbundet och justera det efter behov. På så sätt säkerställer du att de fungerar som de ska och ger tillräckligt skydd till båten.

Den cylindriska fendern är enkel att förvara med hjälp av t.ex fenderhållare som går att köpa i många olika storlekar. En del båtar har även platsbyggda fenderhållare för att enkelt hantera förvaringen av fendrarna när dom inte används.

Upp
Title of the document
_
Kulfender

Kulfendrar är en typ av fendrar som används vid förtöjning mot steniga eller hårda ytor, till exempel betongmurar, stenpirar eller träbryggor. Dessa fendrar har en rund, kulformad design som gör att de kan rulla och röra sig längs ytan när båten rör sig. Detta minskar risken för att fendrarna skadas eller slits ut och ger din båt så mycket skydd som möjligt.

Kulfendrar kan också användas när man behöver förtöja båten längs en sluttande yta eftersom de kan röra sig upp och ner längs ytan när vattennivån skiftar. En annan fördel med kulfendrar är att de har större diameter och därmed sträcker sig längre ut från friborden, vilket gör dem lämpliga för att skydda båtens förskepp.

En viktig del i placeringen av kulfendrarna är att man sätter dem på rätt höjd för att ge bästa möjliga skydd och rörelsefrihet åt båten.

Upp
Title of the document
_
Bryggfender

En bryggfender är en typ av fendrar som monteras direkt på bryggan och används den med för att skydda både bryggan och båten vid förtöjning. Bryggfendrar är vanligtvis tillverkade av PVC eller gummi och har en platt undersida för att passa mot ett hårt och platt underlag.
Den har även en massiv kant för att göra det möjligt att skruva fast den eller gör hål genom för att fästa dem med buntband på en brygga, bom eller kaj.

Bryggfendrar är perfekta att använda vid båtens fasta förtöjningsplats så slipper man placera ut fendrarna varje gång man kommer till sin hemmahamn. Dom är även suveräna att montera på en gästbrygga för att skydda både gästernas båt och din egen brygga.

En annan fördel med bryggfendrar är att dom är mycket effektiva på flytbryggor. Cylinderformade fendrar och kulfendrar har en tendens till att inte nå hela vägen ner för att skydda båten från flytbryggan och kan lätt tryckas/glida upp och hamna ovanpå flytbryggan. Eftersom bryggfendern alltid sitter fast monterad behöver man inte oroa sig för att båten inte är skyddad.

Storleken och val av modell på bryggfendrar beror helt på infästningens möjligheter. i vårt sortiment har vi bryggfendrar i olika former för att kunna passa de flesta bryggor och behov. 

Ett vanlig fråga som uppkommer är om man behöver fylla bryggfendrarna med luft. Svaret är nej. De bryggfendrar som vi säljer är fyllda och klara för montering direkt. Bryggfendern behöver en platt sida som ska ligga mot bryggan och i vissa fall har dem två platta sidor för att passa över kanter och hörn. Om den fylls med mer luft så kommer den platta sidan/sidorna att deformeras och det kommer inte att gå att montera bryggfendern på ett säkert och korrekt sätt.

En bryggfender skall enbart ta upp lätta stötar på samma sätt som båtens övriga fendrar och behöver inte mycket luft för att fungera korrekt.


Det finns även bryggfendrar som inte är uppblåsbara utan är konstruerade i en skumplast.  Dessa är tillverkat av 100% Bacell som är ett skummaterial bestående av slutna celler som inte kan punkteras vilket gör vatteninträngning omöjlig. Fenderten kan böjas och kapas för att passa alla installationer. I vårt sortiment har vi 2 olika storlekar av denna fender.

Upp
Title of the document
_
Underhåll

Fendrar kräver i regel minimalt underhåll. Om de blir smutsiga så rengör man dem lättast med en PVC- eller fenderrengöring. Är fendern lätt nersmutsad kan det räcka med varmt vatten och mild tvål.

Här följer några enkla tips för att underhålla dina fendrar:

• Rengör fendrarna och ta bort smuts regelbundet med en mjuk trasa eller mikrofiberduk. Som nämnt tidigare kan det räcka med så lite som varmt vatten och mild tvål. Om det är hårt sittande smuts bör man använda ett rengöringsmedel som är avsett för användning med de material som fender är tillverkad av. Undvik användning av fel kemikalier eller rengöringsmedel som kan göra så att det skadar materialet.

• Matrealet PVC kan blekas och försämras över tid om det utsätts för direkt solljus över en längre tid. Därför rekommenderar vi att använda fenderskydd eller åtminstone förvara dom på en plats i båten som är skyddat från solljus när fendrarna inte används.

• Se till, då och då, att lufttrycket är som det ska och fyll på vid behov.

• Förvara dina fendrar på ett tort och svalt ställe under vinterhalvåret när fendrarna inte används. 

Med rätt användning och underhåll är det bevisat att dina fendrar kan hålla och skydda din båt i mer än hela femtio år!

Upp
Title of the document
_
Fenderskydd

Ett fenderskydd är ett tygskydd som används för att skydda fendrar från skador och minska exponeringen för solljus. Att använda fenderskydd kan vara särskilt användbart om du förtöjer din båt vid bryggor eller kajer där det finns hög risk för att fendern skadas. Fendrar är konstruerade för att skydda båten, men de kan själva bli skadade om de utsätts för friktion, nötning, repor eller för mycket solljus. Fenderskydd är därför designade för att skydda fendrarna och förlänga deras livslängd, samtidigt som de ger båten ett lyft estetiskt sett.

Fenderskydd kan tillverkas av en rad olika material, såsom nylon, neopren eller syntetiska tyger. Fenderskydden är vanligtvis skräddarsydda för att passa 1-2 fenderstorlekar per storlek och har antingen resår eller ett snöre insytt för att hålla skyddet på plats. Detta gör dem lätta att ta av och på för rengöring eller byte.

Upp
Title of the document
_
Fenderlinor

Linor som används för att fästa fendrar på båten kallas för fenderlinor. Fenderlinorna ska vara tillräckligt starka för att kunna hålla fendrarna på plats samtidigt som de inte får vara alltför tjocka eller långa för att kunna hanteras smidigt och snabbt.

Valet av material och tjocklek på linan beror på storleken på både fendrarna som används och om det finns något fenderfäste som kräver en viss dimension. Vanligtvis är en diameter på 6-10 millimeter lämplig för de flesta fenderlinor.

En färdigmonterad fenderlina har en ögla på ena änden som gör det enkelt att fästa fendern i linan utan att behöva knyta fast den. Det är viktigt att se till att fenderlinan inte är för kort så att fendern alltid kan placeras korrekt efter behov och effektivt skydda båten.

När du väljer fenderlinor är det viktigt att tänka på slitstyrka och UV-beständighet. Linor av hög kvalitet är tillverkade av material som är hållbara och motståndskraftiga mot solblekning.

Kontrollera regelbundet dina fenderlinor för att säkerställa att de är i bra skick och inte slits eller skadas, och byt ut slitna och gamla linor.

Upp
Title of the document
_
Fenderfästen

Det finns olika typer av fenderfästen som gör hanteringen av fendrarna ombord enklare. Med hjälp av smarta och enkla fenderfästen kan monteringen av fendrarna göras så enkelt som en barnlek och du slipper att fiska upp fendrar som har lossnat på grund av dåligt fästning.

FEND-FIX är ett fenderfäste som enkelt och säkert fäster fendrarna vid båten. Det består av en klämma/krok som monteras på antingen ett rör eller ett mantåg, beroende på modell, med ett hål som fenderlinan löper genom. Fendern hänger sedan säkert och stabilt på räcket och kan justeras för optimalt skydd.

FEND-FIX är mycket enkelt att använda och kan hanteras med bara en hand. Det är helt enkelt en praktisk lösning för båtägare som vill ha en enkel och snabb metod för att fästa sina fendrar på plats. Fendrarna kan enkelt flyttas och justeras efter behov utan att behöva knyta om linorna eller flytta på fenderfästena. Detta gör det också enklare att anpassa fenderpositionen till olika bryggor och kajer.

Snubber Fender är en annan typ av fenderfäste som är smidigt att använda. Snubber Fender fästs i fenderlinan och hängs sedan upp i pulpit eller annat handtag/pollare på däck. Därefter kan du enkelt ta av och på samt höja och sänka fendern utan att behöva lossa på knopar eller annat.

Upp
Title of the document
_
Fenderhållare

Fenderhållare, eller fenderkorgar som de också kallas, är en praktisk lösning för att hålla dina fendrar på plats ombord på båten när de inte används.

NAWA fenderhållare finns i olika storlekar och utföranden för att passa olika typer av båtar och fendrar. De är tillverkade i rostfritt stål för att motstå korrosion och ha en lång livslängd. NAWA fenderhållare är också enkla att installera och justera med hjälp av deras mångsidiga fästen och kopplingar.

I vårt sortiment har vi fenderhållare för de klassiska cylinderformade fendrarna. Vissa båtar har redan inbyggda fenderhållare som gör hanteringen av fendrarna enkel från början.

När du köper fenderhållare till dina fendrar, eller vice versa, är det viktigt att tänka på att fendern inte ska sitta för hårt i hållaren. Fendern är till för att skydda båten och ska kunna tas fram snabbt. Om fendern även har ett fenderskydd så kommer detta också att påverka fenderns tjocklek och bör därför beaktas vid köpet av hållaren. Du behöver inte oroa dig för att fendern kan "hoppa ur" sin hållare eftersom det kräver mycket kraft för att det ska ske.


Till sist... Låt aldrig fendrarna hänga kvar utanför båten under sjögång. 

Upp
Title of the document

Text: Thomas Hammarberg
2023-05-04