_

Tryckvattensystemet

Ett trycksatt vattensystem gör livet ombord på båten bekvämt och effektivt oavsett om du seglar eller kör motorbåt. Ett sådant system innebär en mängd fördelar, men kan också medföra vissa nackdelar som man bör vara medveten om när man väljer mellan manuellt eller tryckbaserat vattensystem.

Title of the document Hur fungerar tryckvattenpumpen? Komponenter Planera Vattentank Vattenpumpen Rördragning Ackumulatortank Dricksvattenfilter Varmvattenberedare Testa systemet Skötsel Vinterförhållanden
_
Hur fungerar en tryckvattenpump?

Pumpen bygger upp ett tryck i systemet. Om trycket understiger ett visst värde så startar pumpen automatiskt med hjälp av en tryckströmbrytare. Din tryckvattenpump slutar att pumpa när ditt förinställda värde uppnåtts. En tryckvattenpump kan du använda för att förse din båt med vatten för dusch, disk, toalett och däcksspolning.

Fördelarna är att det är bekvämt att vid behov ha tillgång till vatten för disk, dusch och rengöring. Ett trycksatt vattensystem är generellt sett mer effektivt än t.ex. handpump, vilket kan ha betydelse om man behöver vara restriktiv med vattnet. Man får också ett jämnt vattenflöde. Det är användarvänligt och underlättar för personer som skulle ha svårt att hantera en hand- eller fotpump. En annan klar fördel är att ett trycksatt system stödjer flera kranar samtidigt, så att man kan använda vatten i olika delar av båten samtidigt utan att det påverkar vattentrycket nämnvärt.

Nackdelarna med ett trycksatt vattensystem är att de är lite mer komplexa än manuella system när det kommer till pumpar, tryckregulatorer och rördragning, vilket kan öka risken för läckage eller mekaniska fel om man inte har rätt kunskap för att installera systemet. Systemet är beroende av ström och skulle du få problem med elförsörjningen till pumpen så kan tillgången till vatten inte garanteras. Installationskostnaden är ofta högre än för manuella system, och i de fallen vikt är av betydelse och utrymme är begränsat så ska man ta i beaktning att ett trycksatt vattensystem både kan väga mer och ta mer utrymme i anspråk än ett manuellt system.

Upp
Title of the document
_
Vilka komponenter behövs?

För att installera et tryckvattensystem så behöver du följande:

  • Vattentank (försäkra dig om att tanken är anpassad för dricksvatten)
  • Filter: förhindrar att det kommer partiklar i pumpen eller backventilen som kan förstöra dem
  • Backventil: förhindrar vatten från att rinna tillbaka i tanken när pumpen slås av. Vissa tryckvattenpumpar har inbyggd backventil – då behöver du inte montera en separat backventil.
  • Vattenpump: systemets kärna, ansvarig för att trycksätta vattnet
  • Ackumulatortank: gör vattenflödet jämnt och minskar pumpgång (vissa modeller av pentrypumpar behöver ej ackumulatortank)
  • Batteri och kablar för att få ström till pumpen
  • Säkring
  • Strömbrytare i panelen
  • Varmvattenberedare: om du vill ha varmvatten ombord.
  • Rördragning: slangar och kopplingar som fördelar vattnet till olika delar av båten.
  • Rörtätning: för läckagesäkra kopplingar.

Upp
Title of the document
_
Planera
  • Bestäm var i båten din vattentank, pump, ackumulatortank och andra komponenter ska placeras.
  • Planera hur du ska dra vattenledningarna. Tänk på att de ska vara lättåtkomliga för underhåll och kontroll. Ta reda på vilken diameter slangar och slangklämmor ska ha samt vilka kopplingar som kan behövas.
  • Beräkna vilken dimension på kabel och säkring som behövs för din pump.
Upp
Title of the document
_
Installera vattentank

Förankra vattentanken på lämplig plats i båten, och försäkra dig om att den inte kan påverka båtens balans. Ofta placeras vattentanken i fören på båten och har då en trekantig form för att utnyttja platsen maximalt.

Upp
Title of the document
_
Installera vattenpumpen

  • Montera vattenpumpen på en torr och lättillgänglig plats. Om den ska monteras vertikalt så ska motorn placeras uppåt för att skydda motorn vid eventuellt vattendropp.
  • Använd gummipackningar vid montering för att minska vibrationer och ljud.
  • Installera ett vattenfilter på inloppssidan av pumpen.
  • Använd två slangklämmor vid varje slanganslutning.
  • Dra elkablar från tryckvattenpumpen upp till plus och minus i elcentralen och till en tryckknapp på panelen. En tumregel är att öka kabelarean med en kvadrat per löpmeter kabel som används. En säkringshållare för pumpen ska också kopplas in. 

Om du ska ha ett tappställe för att diska räcker det med en tryckvattenpump på 7 till 9 liter per minut i flöde. Om vattnet också ska användas till toalett och dusch så bör man välja en pump med ett flöde på 12 till 15 liter per minut. Trycket är också viktigt om du planerar att använda vatten till däcksspolning. Då bör pumpen kunna leverera 5 bar jämfört med 1,4-2,8 bar för en vanlig pentrypump. Det är ingen fördel att välja en pump med för högt tryck och flöde då det kan innebära att pumpen stannar och startar om onödigt mycket och pumpen slits. När pumpen startas så byggs ett tryck upp tills det når pumpens kapacitet, sedan slår den inbyggda tryckvakten automatiskt ifrån pumpen. Tänk på att inte välja en kran med för liten tappdimension för då bygger pumpen upp ett för högt tryck med pulserande vatten som följd. Om pumpen ska suga upp sjövatten så är det viktigt att montera ett filter lätt åtkomligt. Filtret förhindrar att skräp och partiklar kommer in i pumpen och försämrar sugförmåga eller förstör pumpen. 

Upp
Title of the document
_
Rördragning
  • Använd lämpliga slangar och kopplingar för att ansluta pumpen till vattentanken.
  • Installera en backventil för att hindra vatten från att rinna tillbaka i vattentanken.
  • Använd två slangklämmor vid varje slanganslutning.

Om du vill ha ett snabbt och enkelt sätt att dra rörledningar för ett tryckvattensystem i din båt så rekommenderar vi Whale System 15. I systemet finns ett stort urval av rörkopplingar till 15 mm halvhård tryckvattenslang. Slangen finns med röd eller blå färgmarkering för varmt respektive kallt vatten och den tål ett vattentryck på 4 bar (60 Psi). Systemet innehåller även adaptrar för att passa ihop med WHALE pumpar, kranar och andra komponenter.

Sammanfogningen är mycket enkel och inga verktyg behövs förutom en slangkapare. Det är lika lätt att plocka isär systemet med ett enkelt handgrepp vilket gör WHALE system 15 till ett av marknadens mest flexibla rörsystem. Unik dubbelgreppsfunktion som garanterar att slangen ej rycks av även vid häftiga ryck. Hylsan har en inre stödring som försäkrar att O-ringen hålls i rätt position och ej förorsakar läckage under tryck. Inga säkerhetsclips behövs vilket reducerar kostnaden och innebär en snabbare installationstid.

Upp
Title of the document
_
Installera ackumulatortank
  • Montera ackumulatortanken nära pumpens utloppssida.
  • Koppla den till vattensystemet för att reglera vattentrycket och minska pumpgång.

Med en ackumulatortank så blir intervallerna mellan start och stopp längre vilket ger ett jämnare vattenflöde och därigenom mindre slitage på pumpen.

Upp
Title of the document
_
Installera dricksvattenfilter

Om du vill vara säker på att dricksvattnet är rent och smakar gott så kan du installera ett färskvattenfilter som förbättrar kvaliteten. Ett vattenfilter från t.ex. Whale stoppar bakterietillväxt, är underhållsfritt och räcker till 4500 liter. De är enkla att montera och får plats i trånga utrymmen. De går även att installeras tillsammans med Whale System 15.

Upp
Title of the document
_
Varmvattenberedare

Om du vill använda varmvattenberedare så ska den kopplas in i systemet och förankras tryggt enligt tillverkarens instruktioner.

Upp
Title of the document
_
Testa systemet
  • Fyll vattentanken
  • Öppna en kran
  • Sätt på pumpen
  • Stäng kranen när vatten börjar rinna
  • Öppna alla övriga kranar en och en tills all luft har tömt ut ur systemet
  • Pumpen slutar gå när kranarna stängs och trycket byggs upp till inställningen på tryckvakten
  • Kontrollera alla kopplingar för eventuellt läckage

Källa: spxflow.com

Upp
Title of the document
_
Skötsel

Systemet ska med jämna mellanrum rengöras med hjälp av följande metod:

1. Fyll tanken med en lösning av klorin och kranvatten (1 ml klorin/1 l vatten).

2. Öppna alla kranar och låt dem vara öppna tills vattnet som kommer ut luktar klor.

3. Stäng alla kranar.

4. Tappa av lösningen från tanken.

 5. Fyll tanken med kranvatten.

6. Öppna alla kranar och låt dem vara öppna tills allt klorin har försvunnit.

Källa: spxflow.com

Upp
Title of the document
_
Vinterförhållanden

Om vattnet inte töms ut ur systemet vid temperaturer under noll är det stor risk för skada på ledningssystem och själva pumpen. Undvik detta genom att följa nedanstående anvisningar:

1. Töm vattentanken.

2. Öppna alla kranar.

3. Kör pumpen tills allt kvarvarande vatten tömts ut.

4. Lossa in- och utloppsslangarna.

5. Kör pumpen en kort stund för att konstatera att allt vatten tömts ut.

6. Kranar ska vara öppna och pumpkopplingar lossade tills temperaturen är över noll.

Starta aldrig en frusen pump. Även om den är tömd kan den ha kvar en liten mängd fruset vatten som blockerar rotorn.

Källa: spxflow.com

Upp
Title of the document

Text: Lena Beltramin
2023-12-18