Gasolspisar & ugnar

Tillbaka till huvudkategori

Kök ugn

Maten ombord är inte minst viktig för välbefinnandet. Man kan göra kulinariska underverk med ett enlågit spritkök men det är bekvämare med i varje fall en brännare till.

Gasol, fotogen eller sprit är de vanligast bränslena för köken ombord. 

Gammaldags förvärmda fotogenkök är effektiva men kräver både kunnande och handlag för att inte förvandlas till eldsprutande flammande monster. Moderna fotogenkök har innesluten låga som värmer en keramikhäll. Avgaserna evakueras genom en skorsten. De kräver dock 12 volt ström för att fungera.

Av spritköken är absorbsionsköket den populäraste. Sprit hälls i en behållare med absorberande ämne och förångas därifrån under förbränning. Säkra att använda om man följer bruksanvisningen men kräver speciellt bränsle för att inte avge en stickande lukt.

Gasol är, trots belackare, kanske det säkraste bränslet ombord. Ingen av de andra är omgärdad av så många säkerhetssystem som gasol. Lätt att använda och mycket effektivt. 

Spis med ugn står på mångas önskelista när det gäller att komplettera köksutrustningen ombord. I rätta händer blir ugnen ett utmärkt komplement till hällen. Bara att kunna värma färdiglagade rätter som läggs in i ugnen i god tid före tilläggningen eller baka färska bullar motiverar väl ugnens plats ombord.

TIPSET!
Om ungen saknar termostat så kan det vara bra att skaffa en ugnstermometer för att hålla reda på temperaturen. Det tar mycket längre tid än man tror för en båtugn att bli tillräckligt varm.