Scrubbis - det miljövänliga sättet att hålla båtbotten ren!

Scrubbiskonceptet är ett enkelt och miljövänligt alternativ för hantering av ditt båtskrov.

Scrubbis produkter är miljövänliga och effektiva i tid och kostnad.
Go green, get speed!Havstulpaner och snäckor
Havstulpaner är små kräftdjur som får ett hårt skal av kalk när de växer och fäster på en lämplig yta, exempelvis ett båtskrov.
Havstulpaner finns i både Östersjön och i Västkusten. I östersjön förökar sig havstulpaner oftast en gång per år, medan i Västkusten förökar sig havstulpanerna flera gånger per år. Havstulpaner förekommer i saltvatten och bräckt vatten men inte i sötvatten. När havstulpanerna har fått växa till sig blir det en snäcka med ett hårt skal. Det är då man får problem med snäckor på båtskrovet.

Om havstulpanen tas bort i ett tidigt skede, när den precis har fäst, är skalet tunt och lätt att få bort. Innan havstulpanerna har härdat fast och blivit snäckor. Väntar man för länge eller om man tar upp båten och havstulpanerna kommer i kontakt med luften så blir det mycket svårare att ta bort havstulpanerna.

Det är väldigt lämpligt att använda Scrubbis för att komma åt båtskrovet och få bort havstulpanerna medan båten ligger kvar i vattnet.


Det finns även en tjänst som varnar för havstulpaner. Havstulpanvarningen är en kostnadsfri sms-tjänst som talar om när det är dags att tvätta båtbotten ren från bland annat havstulpaner.

Läs mer om havstulpaner och havstulpanvarning hos Skärgårdsstiftelsen->