Tillbaka till huvudkategori

Marinbatterier

Marinbatterier är batterier som är speciellt utformade för att användas ombord på båtar och i marina miljöer. Dessa batterier skiljer sig från vanliga bilbatterier genom dess konstruktion, prestanda och storlek.
Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man köper ett marinbatterier för sin båt.
För ett förbrukningsbatteri är en av de viktigare faktorerna dess kapacitet som mäts i amperetimmar (Ah) eller attikan (Wh). Detta anger hur mycket ström batteriet kan lagra och leverera över en viss tid. Generellt sett behöver större båtar och motorer högre kapacitet för att klara av att driva allt ombord.
För startbatterier är det viktigare att se värdet för kallstartströmmen (CCA). Detta anger hur mycket ström som kan gå från batteriet under en kortare tid. Enkelt förklarat kan man säga att ju högre CCA-värde - Ju bättre startbatteri är det.
En annan del att tänka på är batteriets konstruktion. Marinbatterier finns i flera olika typer för olika ändamål. Hos oss hittar ni bly/syrabatterier, AGM-batterier (Absorbent Glass Mat), EFB-batterier (Enhanced Flooded Battery) och litiumbatterier.
Till sist är det också viktigt att välja en pålitlig tillverkare. Vi på SeaSea Båttillbehör kan marinbatterier och har noga utvalda batterier från några av de största batteritillverkarna på marknaden.


Ordlista marinbatterier - Läs mer härVanliga frågor
CCA är en förkortning av "Cold Cranking Amperes" så kallad kallstartström. CCA är ett mått på den ström som ett fulladdat batteri kan ge i -18°C under minst 30 sekunder innan batteriet (tillfälligt) når så låg spänning som 7,2 V (1,2 V/cell).​ För att starta en båtmotor krävs ett visst CCA. Motortillverkarna brukar oftast rekommendera ett minimum CCA-värde på batteriet för att det ska klara av att starta motorn.
MCA är en förkortning av ”Marine Cranking Amperes” så kallad kallstartström. MCA är ett mått på den ström som ett fulladdat batteri kan leverera vid +/- 0 °C under minst 30 sekunder innan batteriet (tillfälligt) når så låg spänning som 7,2V (1,2v/cell)​. För att räkna om MCA till CCA: multiplicera MCA-värdet med 0,8.
Wattimmar förkortat "Wh" är ett värde som beskriver hur många timmar ett batteri kan producera effekten 1 Watt dvs hur mycket energi som finns i batteriet. För att räkna ut antal wattimmar på ett batteri: multiplicera antal Ah (amperetimmar) med Spänningen (V). Observera att DOD, depth of discharge (urladdningsdjupet) även påverkar antalet Wattimmar på ett batteri.
För att räkna ut antal wattimmar (Wh) en elprodukt förbrukar, multiplicerar du antal Watt (W) med tiden som du använder produkten. Ex: en 12V dammsugare som har effekten 90W och som används i en halvtimme = 90W x 0,5h = 45Wh