#JobbaFrånBåten

"När pandemin slog till insåg jag snart att det bästa stället att vara på var i skärgården"

Jonas är en av många under 2020 som arbetat hemifrån på grund av rådande restriktioner.
Men när väggarna började tränga sig på packade han ner sin dator och tog sig ut till båten där han både
kunde utföra sitt arbete och få frisk luft.

Vi frågade Jonas efter några tips han kunde dela med sig av som t.ex. vilken utrustning han har och vad det viktigaste är att tänka på för att få en så bra arbetsdag i båten som möjligt.
Läs hans svar här nedan och få både inspiration och tips på hur du kan göra din båt till din nya arbetsplats. 

4G-Nätverk Strömförsörjning Omvandlare Komfort Jonas tipsar! Tillbaka till start
Title of the document
Jonas tipsar!

Jag heter Jonas Brinklert och har, som så många andra, båtlivet som det största intresset. Efter att ha seglat i motvind i 13 år var det var dags för motorbåt igen. För mig fanns då bara ett märke - Storebro. Storebrovarvet har byggt båtar sedan 40-talet och har levererat båtar i en kvalitet som står sig än idag. För 5 år sedan köpte jag Erika, en Storebro Royal Cruiser 400 från 1990. Trots att hon nu är 30 år gammal så är hon värd förbättringar och uppgraderingar.

När pandemin slog till insåg jag snart att det bästa stället att vara på var i skärgården. Där kan man umgås utomhus, på säkert avstånd, samtidigt som man har sin egen Coronafria båt. Det var inte mycket att fundera på. I början av maj bunkrade jag mat och dryck, tog med mig min hund och katt (en Schäfer och Main Coon) och satte kurs mot Storebros klubbholme, Jolpen. Det är en fantastik ö som ligger strax norr om Grinda. Här låg jag i drygt 3 månader och jobbade på distans. Det fungerade utmärkt och var underbart att få äta frukost på akterdäck innan arbetsdagen började. Det visade sig att det var fler än jag som valde Jolpen som arbetsplats. En sommar jag aldrig kommer att glömma!

4G uppkoppling

Det viktigaste är såklart en bra 4G uppkoppling för uppkoppling mot jobbet och streaming av film och serier. Jag använde mig av en VPN uppkoppling och fjärrstyrde sedan min stationära dator på jobbet. På det sättet var det lite data som skulle överföras och det gick det bra att arbeta även vid lägre hastigheter runt 5 Mb/s. Jag har haft en äldre router med ett separat 4G USB modem. Antennen har då stått inne i båten och det har oftast fungerat bra, men inte alltid. Till den här säsongen har jag tänkt uppgradera till något modernare med möjlighet att ansluta externa antenner, om det behövs.

Landström

Med dagens teknik ombord så förbrukar man också en hel del el. På Jolpen finns landström, vilket var en förutsättning för mig. Har man landström kan man ansluta batteriladdaren, elpatronen i varmvattenberedare, kaffebryggaren, producera eget vatten med Watermakern etc. Det är tyvärr inte helt riskfritt med landström! Ibland kan det vara en potentialskillnad mellan jord i land och vattnet, vilket gör att det går en liten ström genom båten. Det resulterar i att zink-anoderna börjar ätas upp. Ligger man för landström under längre tid finns alltså risken att zink-anoderna försvinner helt och därefter kan propellrarna stå på tur. Det bästa sättet att minska den här risken är att koppla in en Isolationstranformator som separerar jord i land från jord i båten, t ex Victron Isolationstrafo 2000W. Isolationstranformatorer är generellt ganska dyra men billigare än backslag och propellrar.

Inverter

Ligger man förtöjd i en naturhamn och behöver 220 V så kan man installera en Inverter som omvandlar 12V likström till 220 V växelström. Många Laptops är känsliga och behöver en s.k. ”äkta” sinusvåg för att laddaren ska fungera. Här är Victron Energy Phoenix 12/800 ett bra alternativ. Vill man kunna köra en kaffebryggare behövs en ännu kraftigare Inverter men den fungerar utmärkt för att driva en TV, Apple TV, ladda datorn etc.

Solpanel

Gemensamt för många båtägare är att batterierna laddas ur alldeles för snabbt. Jag har haft solpanel på mina senaste båtar, Tyvärr så är det inte någon snygg utsmyckning men det är miljövänligt och fungerar riktigt bra. Idag finns det även solpaneler som går att vika ihop. Ett bra alternativ om man inte vill göra en fast installation. Om det är möjligt så är det bra att vinkla panelen vinkelrätt mot solen för att maximera effekten. Har man en segelbåt kan man sätta den på en stolpe i aktern för att enkelt kunna vrida den mot solen. På min båt har jag lyckats lägga två 100W paneler ovanför Biminitoppen vid akterdäck. Tyvärr inte bästa vinkeln mot solen men en diskret installation. 

En solpanel tillför ofta lika mycket energi som den största förbrukaren ombord, kylskåpet. Har man en äldre kyl kan det vara idé att uppgradera. Nyare kylskåp drar betydligt mindre.


Laddare

Om du funderar på att köpa en ny batteriladdare är min rekommendation att köpa en kraftigare sådan. När man väl laddar så är det lika bra att göra det ordentligt. Jag har en MasterVolt Chargemaster 24/50 som laddar 50 A. Fördelen med denna är att man kan köpa till en liten panel som gör att man kan justera laddströmmen. Det är användbart i vissa gästhamnar där man annars riskerar att lösa ut automatsäkringen i laddstolpen. Det är bättre att kunna ladda lite än inte alls.


Förra säsongen blev det 109 nätter ombord och det ser ut att bli ännu en Corona-sommar.

Med rätt förutsättningar så blir det en njutning att arbeta från båten. Glöm inte att det också behövs gott kaffe ombord. 


Ha en skön sommar!


Jonas

#JobbaFrånBåten
4G-Nätverk Strömförsörjning Omvandlare Komfort Jonas tipsar! Tillbaka till start
Title of the document

Hur jobbar du från båten?

Tagga #JobbaFrånBåten och inspirera fler!