_

Toalettguiden

Att välja rätt toalett för sin fritidsbåt är avgörande för att uppnå den komfort som man förväntar dig. Det är fullt möjligt att få det lika bekvämt som i hemmet. Ett toalettsystem kan även omfatta septitank men valet är ditt! Man får heller inte glömma bort att ta hand om sitt system. I denna guide kommer vi att utforska olika typer av toaletter och ge dig vägledning för att kunna göra det bästa valet för dina behov.

Title of the document Typ av toaletter Kapacitet och storlek Installation och underhåll Pris och budget Slutsats
_
Typ av toaletter
  • Portabla toaletter:
  • + Lätta, bärbara, enkel eller ingen installation
  • - Mindre kapacitet, behöver tömmas ofta, kräver tillsatser

En perfekt lösning när man inte kan eller vill installera en septitank. Den portabla toaletten kan oftast bara ställas på plats, fyllas upp med spolvatten och erforderliga tillsatser och är sedan redo för användning. Vissa modeller kan fästas med hjälp av skruv så att den står på plats även vid sjögång.

Givetvis finns även nackdelar men en enkel lösning och dessa innefattar att man inte får lika mycket kapacitet för avfall som i en installerad septitank. Man får därför plocka ur tanken i toaletten och tömma den i en toalett på land eller på en tömningsstation. Tänk på att man inte får tömma toalettavfall på svenskt vatten längre! Därtill krävs olika tillsatser för att hindra dålig lukt

  • Manuella toaletter med septitank:
  • + Möjlighet till stor kapacitet, kräver mindre underhåll och tömning
  • - Måste installeras, kräver septitank och väger mer

När du installerar en toalett med septitank så avgörs kapaciteten av septitankens storlek vilket ger dig möjlighet att välja kapacitet oberoende av själva toaletten. Toaletten ansluts till tanken via sanitetsslang – även kallad septislang.

Den manuella toaletten ger större bekvämlighet ombord och är mer lik toaletten i hemmet. Vid sidan av toaletten finns en handpump som används för att pumpa spolvatten och sedan för att pumpa iväg avfallet till tanken. De finns också i olika storlekar där en större ger mer känsla av en hemmatoalett medan en mindre passar bra i ett begränsat utrymme.

Toaletten kräver anslutning till septitanken men även till en vattenkälla för spolning som kan vara antingen färskvatten eller sjövatten. Sjövatten kan användas för att inte slösa på färskvattnet ombord men kan också ge upphov till obehaglig doft. Använder man sjövatten rekommenderas ett kolfilter. För maximal bekvämlighet kan man överväga att ändå använda färskvatten.

  • Eltoalett med septitank:
  • + Störst kapacitet, maximal komfort och kräver sällan tömning under korta resor
  • - Tyngre, kräver installation av avloppsystem och el

Allra bäst komfort ombord får du med en eltoalett. Eltoaletter finns av samma storlek och komfort som i ditt hem. Även eltoaletten kräver anslutning till en septitank.

Spolning och tömning av toaletten sker elektriskt med hjälp av en strömbrytare. Det finns modeller som kräver ett trycksatt vattensystem för spolning och de som har en inbyggd pump. Samtliga modeller har en elektrisk pump för tömning av toaletten till septitanken och i regel även en kvarn som mal sönder avfallet för att det inte ska bli stopp i avloppssystemet.

Precis som med den manuella toaletten så är det ett val man måste göra om man ska spola med sjö- eller färskvatten. Se till att välja en modell som passar om den ska kopplas till ett redan trycksatt vattensystem eller om den ska ha egen pump för spolning.

Upp
Title of the document
_
Kapacitet och storlek

Hur länge man kan vara ute med båten innan tömning behöver ske beror förstås på hur toaletten används och hur stor tank man har. Desto större kapacitet desto längre kan det givetvis gå mellan tömningarna.

En portabel toalett med en inbyggd tank på 10-20l kan behöva tömmas dagligen om den används flitigt av flera personer ombord. Är man många ombord och inte vill göra sig besväret att tömma toaletten manuellt så är alternativet att skaffa sig en toalett med septitank.

  • En portabel toalett kan behöva tömmas ofta
  • En 50l septitank brukar vara fullgott för en båt på 10 meter
  • Förbjudet att tömma i svenskt vatten

För lite större båtar med plats för septitank och där man är flera som behöver använda toaletten så kan man välja en toalett med avloppssystem (septitank med mera). Fördelarna är förstås att man inte behöver tömma lika ofta och de ökar bekvämligheten ombord. Det är dock ett projekt att installera om man inte har detta i sin båt sedan tidigare.

Septitankar med en kapacitet på 25-100 liter kan göra att du slipper tömma tanken dagligen och möjliggör att du kan vara ute många dagar med hela familjen innan tömning måste ske. Exakt storlek på septitank är svårt att säga och beror helt på hur toaletten används men det brukar anses fullt tillräckligt med 50l för en 10-meters båt.

På äldre båtar kan det finnas toaletter med utsläpp rätt ut i sjön, detta är inte längre tillåtet på svenskt vatten. Så om du undrar varför man behöver en septitank så är detta svaret. Man får dock tömma sin septitank eller toalett på internationellt vatten vid till exempel långseglingar. 

Upp
Title of the document
_
Installation och underhåll

Portabel toalett:

Som tidigare nämnt är installationen av en portabel toalett nästintill obefintlig, dock så kräver den underhåll. För att minska obehagliga dofter så tillsätts kemikalier. Dels i spolvattnet men även i tanken. Det behöver tillsättas vid varje tömning samt då man fyller på spolvatten. 

Använd endast mjukt toapapper avsett för mobila toaletter. I övrigt behöver den hållas ren och se till att inte lämna den utan att tömma den först.

Toaletter med avloppssystem:

Båtar som helt saknar en fast monterad toalett kommer behöva utrustas med en hel del:

  • Manuell toalett eller eltoalett
  • Septitank med lagom kapacitet avsedd för marint bruk
  • Däcksförskruvning för tömning
  • Avluftningsventil
  • Septislangar
  • Spolslang
  • Kopplingar, skruvar och eventuellt elmaterial med mera

För möjlighet att tömma i havet krävs även en bordsgenomföring under vattenlinjen och en pump.

Finns det redan en installation i båten blir det enklare att bara byta ut de delar som önskas.

Luktar det i båten?

Tänk också på att septislangar inte håller för evigt! Det blir otrevligt om de börjar läcka men vanligare är att de är täta för vätska men inte för gas, dvs att de har förlorat sin diffusionstäthet. Det kan utmärka sig genom att det blir en viss odör i båten samtidigt som man inte kan se något läckage vilket kan vara förvirrande men det innebär helt enkelt att septislangarna är gamla och behöver bytas ut.

En annan orsak kan vara att man tar ofiltrerat sjövatten till toaletten. Framförallt om det får stå ett tag så kan organismer och annat börja avge lukt.

Den mysiga båtlukten kanske inte är så mysig trots allt!

Så till underhållet;

Först och främst, använd mjukt toapapper avsett för mobila toaletter även om du har en fast installation med septitank - det minskar risken för att det blir stopp i systemet oavsett vilken toalett du väljer.

Det är sant att det är bekvämare med ett fast toalettsystem än en portabel toalett men ett visst underhåll krävs ändå. Vi rekommenderar att man regelbundet kör igenom systemet med lämpligt rengöringsmedel för att få bort avlagringar och annat som kan skada systemet. Därtill bör septitanken tömmas då båten inte används.

Vid vinterförvaring och risk för minusgrader behöver avloppssystemet konserveras. Använd ett biologiskt nedbrytbart frostskydd som får ligga i den tömda tanken och skydda mot frostsprängning. Du häller enkelt ner det i toaletten och spolar ner det i tanken.

Kontrollera även regelbundet att packningar och anslutningar är täta!

Upp
Title of the document
_
Pris och budget

Med en begränsad budget är det klart billigare att välja en portabel toalett – och dessutom går det mycket snabbare att komma igång med. För många duger detta gott och väl.

Vill man däremot vara ute länge på sjön och ha större bekvämlighet ombord kan det vara värt att investera i ett helt toalettsystem men det kommer att bli betydligt dyrare med alla komponenter som måste införskaffas utöver själva toaletten. För många kan dock denna komfort vara avgörande för att ens vilja vara ute längre tid med båten. Tänk på att det är viktigt att trivas i sin båt.

Budgeten kan förstås även skilja sig en del för ett toalettsystem, det kan till exempel vara stor prisskillnad på en liten manuell toalett och en fullstor eltoalett. Här är det dina egna preferenser och budget som får bestämma.

Oavsett vad du väljer så kommer du att få en toalett som går att använda vilket kan vara ett stort lyft om du inte har någon i nuläget.

Upp
Title of the document
_
Slutsats

Det viktigaste att fundera över är hur toaletten ska användas, av hur många och hur ofta man kan tänka sig att tömma den och hur den töms. Även vilken nivå av bekvämlighet man behöver för att trivas ombord är en väldigt viktig aspekt – vill man ha det lika bekvämt som i hemmet så kommer det att kosta en slant men det kan också ge en helt annan trivsel på din båtsemester. Givetvis ska det också finnas utrymme och plats i båten för en eventuell installation.

Kom gärna in i våra butiker för att klämma och känna och få experthjälp i ditt val av båttoalett. 

Upp
Title of the document
_

Text: Sebastian Alcayna
2023-12-20