Säkerhet på sjön

Flytvästen

Flytvästen är som ett säkerhetsbälte i en bil.

Vad som helst kan hända när som helst och då är den bästa försäkringen att ha en flytväst på sig.

Eftersom att alla reagerar olika i stressade situationer och många vet inte ens hur dom reagerar bör man alltid ta det säkra före det osäkra.

Flytvästen Ladda om flytvästen Signalhorn Nödraketer Brandsläckare Livflottar Livbojar Navigation Lås & Stöldskydd Övrig säkerhet Tillbaka till start
Title of the document
Några anledningar...

Det kan vara av många olika anledningar som man kan hamna i vattnet.

-någon kastar sig från en brinnande båt.
-man ramlar över bord av någon anledning.
-ett barn som gick lite för nära kanten på bryggan.
-några fiskare som stod på samma kant av båten som vinglade till.


Hur duktig simmare man än mår vara kan temperaturen i vattnet och situationen runt om påverka oss och i sin tur vår överlevnad.

Det finne sett gammalt ordspråk som lyder "Dom som inte använder flytväst måste vara korkade..." och det ligger något i det. 

I vissa länder är det krav på att det ska finnas flytväst till alla i båtar.
I Sverige är det inget krav men vi kan starkt rekommendera det för allas säkerhet.

Ett tips är att alltid ha med minst en flytväst i reserv ombord när kompisen ska åka med eller det är dags för att släpa någon på vattenskidor.

Olika typer

Det finns många olika typer av flytvästar men de alla har samma uppgift, att hålla bäraren flytande.

Räddningsvästen
Om du inte kan simmakan du känna dig säker med räddningsvästar som har säkerhetsklassning 100 Newton. Det innebär att den, förutom att hålla dig flytande, även hjälper till att vända dig till ryggläge om du hamnar i sjön. Naturligtvis det ända valet för de små barnen.


Allroundvästen
Precis som namnet antyder är den här sortens västar bra till det mesta. Snabbtorkande, lätt och bekväm att bära och kräver, precis som alla andra 50N-flytvästar, att du kan simma.

Uppblåsbara Race
Räddningsvästarna i denna kategori är framtagna för aktiv segling och har en design som gör dem bekväma att bära många timmar i sträck. Alla räddningsvästar i kategori Racing finns att få med integrerad sprayhood och livvästljus vilket gör dem godkända för internationell havskappsegling.

Uppblåsbara Comfort
Precis som rubriken säger så är detta räddningsvästar med hög komfort som är lätta och bekväma att bära. Alla modeller är designade för att sitta så bra som möjligt på kroppen, mjuka material med hög slitstyrka. Inspektionsfönster för snabb och enkel kontroll av uppblåsningsmekanismen är standard på dessa räddningsvästar.

Uppblåsbara Allround
Allroundvästarna är räddningsvästar som funkar till det mesta, alla modeller är utrustade med fleecekrage, avtagbart grenband och på de flesta modeller kan man välja på snabbspänne eller integrerad säkerhetssele.

Aktivitetsvästen
Om du åker vattenskidor eller wakeboard krävs det en lite tuffare väst. Du måste ha hög bärförmåga, inbyggd stötdämpning och den måste sitta stadigt även om du trillar i hög fart. De ställer samma krav på simkunnighet som övriga 50N-flytvästar.

En bra flytväst med extra rörelsefrihet behövs vid exempelvis paddling, fiske eller segling. Baltic erbjuder specialanpassade flytvästar för dessa användningsområden, utvecklade i samarbete med specialister inom dessa områden. Funktionsflytvästar ställer samma krav på simkunnighet som övriga 50N-flytvästar.

Hybridflytvästar är en kombination av fast ytmaterial och uppblåsbar lunga för att kombinera det bästa av båda kategorierna.

iFloat
iFloat är en helt ny produkt framtagen för att ge användaren maximal rörlighet och bekvämlighet. Flytkroppen ligger inpackad i väskan som kan bäras antingen på höft, rygg eller mage. Rekommenderas endast för simkunniga.
Om man behöver flythjälp så drar man den uppblåsbara flytkroppen ur väskan och trär den över huvudet, därefter blåser man upp flytkroppen genom att dra i uppblåsningssnöret.
Perfekt för dig som paddlar SUP i lugnare vatten och tempo som inte vill ha en otymplig flytväst att bära på.

Hund & Katt

Vi som jobbar inom branschen tycker att alla ska ha flytväst. Även hundar och katter. Många hundar och katter kan simma av ren instinkt men även dom kan drabbas av panik och behöva flythjälp.

Oavsett hur duktiga dom är på att simma så kommer dom alltid behöva hjälp för att ta sig upp i båten igen. Därför har alla hund/kattflytvästar ett bärhandtag så du som husse eller matte alltid kan få upp din vän i båten igen.

Ett tipps är att använda den lilla öglan i ovankant på flytvästen att sätta fast kopplet i.

Storlek

Vilken storlek ska man ha?
En flytväst ska passa! Den ska sitta stadigt, men bekvämt, och inte glida omkring på kroppen Detta är faktiskt viktigare än att det står exakt rätt vikt på etiketten. Och barnen ska aldrig ha flytvästar ”att växa i”.


NEWTONKLASSNING AV FLYTVÄSTAR OCH FLYTKLÄDER

50 Newton / EN ISO 12402-5
Flytvästar och flytkläder som håller en person flytande med god marginal men kräver simkunnighet eftersom de inte hjälper användaren till ryggläge. För simkunnig person från 25 kg och uppåt.

100 Newton / EN ISO 12402-4
Räddningsvästar i 100N-klassen har flytkraften koncentrerad framtill och har stor krage. Västen hjälper en person till ryggläge. 100N-flytvästar är lämpliga för både simkunniga och icke simkunniga personer.

150 Newton / EN ISO 12402-3
Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har god vändningsförmåga. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Uppblåsbara räddningsvästar erbjuder i ouppblåst form inte någon bärförmåga. För personer från 40 kg.


Källa: Baltic

Säkerhet på sjön