Tillbaka till huvudkategori

Litiumbatterier

Litiumbatterier är en relativt ny teknologi, jämfört med de andra batterityperna, som börjat ta över den marina batterimarknaden mer. Dom är både lättare och effektivare än blysyrabatterier och ger även en högre energitäthet. Med energitäthet menas det att man får plats med mer energi på mindre yta. Dessutom har de längre livslängd och lägre självurladdning som är en påverkade faktor då det marina batteriet ofta står utan laddning över en längre tid om inte det finns en solpanel som ger underhållsladdning. Till sist klarar de av mycket större laddare och kan laddas upp till 100% under en kortare tid. Dom är miljövänligare eftersom de inte innehåller några farliga kemikalier så som t.ex. bly och syra. Litiumbatterier kräver en noggrann övervakning för att undvika överladdning och överhettning som kan orsaka skador. Detta problem får man bort genom att använda batterier tillsammans med en BMS (Battery Management System). I de flesta fall har litiumbatteriet en redan inbyggd BMS för att göra installation och användandet enklare.

SeaSea FAQ – Litiumbatteri

Vanliga frågor om Litiumbatteri
BMS övervakar batteriet och skyddar mot ev. fel som kan uppstå likväl som den övervakar laddningsförloppet vid laddning.
Fördelar med Litiumbatteri för båt: Snabbare uppladdning, mindre/lättare Liiumbatteri för båt samt högre kapacitet. Litiumbatteri och hög kapacitet och urladdningseffekt. Extremt låg vikt på Litiumbatteri för båt. Perfekt att använda i båt, husbil, husvagn eller i stugan.
Ja, de väger oftast runt 6-8 kg jämfört med vanliga båtbatterier som väger 20-30 kg.
Fungerar även som Litiumbatteri för båt till de flesta båtmotorer. Litiumbatteri för båt klarar upp till 2000 cykler och har hela 1280 Wh. Litiumbatteri för båt har hör rekommenderad laddström. Max kontinuerlig urladdningsström 200A för Litiumbatteri för båt. Max laddström: 75A för Litiumbatteri.
Ja det går alldeles utmärkt att ladda litliumbatteri med solpaneler.