Title of the document Planering och inköp Polyester eller epoxi Glasfiberväv eller matta Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Gelcoat & Topcoat

En guide för plastning med glasfiber

Välkommen till en guide om plastning som tar dig igenom de viktigaste stegen när det gäller arbete med glasfiber och polyester!

Vi svarar också på vad som egentligen är skillnaden mellan epoxi och polyester och vad de olika väverna används bäst för.

Planering och inköp

Som vid alla arbeten så är det viktigt att ha rätt material och verktyg till hands för att lyckas - därför bör du börja med att säkerställa att du har allt som du kan tänkas behöva och planerar ditt arbete på bästa sätt. Vad du behöver beror till viss del på vad för skada som ska lagas eller om du ska bygga något helt nytt. Har du en skada är det viktigt att allt skadat laminat avlägsnas med hjälp av tex. kniv, fil, såg och slipmaskin. Fundera över hur din skada ser ut och vilka verktyg som kan tänkas hjälpa dig att få bort allt som är skadat, ta inte bort mer laminat än nödvändigt. Nedan ser vi en större skada där mycket skadat laminat har behövts tas bort.

Utöver verktyg behöver du personlig skyddsutrustning. Polyester är mycket starkt och inget du bör andas in eller få på kroppen. Införskaffa därför skyddshandskar, skyddsglasögon och ansiktsmask. Detta bör också användas vid slipning etcetera.

Vi vill passa på att varna - om du får stänk på huden ska det omedelbart tas bort med tex. såpvatten. Om du skulle få stänk i ögonen så ska du skölja rikligt med vatten och uppsöka läkare snarast möjligt då detta kan skada synen.