Bottenfärg

Undvik de vanligaste båtvårdsstabbarna, läs mer här

Tillbaka till huvudkategori

Bottenfärger

Bottenfärger används för att skydda båtens botten mot påväxt av alger, havstulpaner/snäckor och andra organismer. Om en båt får påväxt försämras främst båtens prestanda och drar mer bränsle. Beroende på vilket material båten är byggd av och vart båten befinner sig så används olika typer av bottenfärger som antingen innehåller biocider eller är biocidfria.
Traditionellt sett har bottenfärger innehållit giftiga ämnen som koppar, tenn och zink för att effektivt bekämpa den påväxt som vill sätta sig på botten. Men på grund av miljö och hälsomässiga bekymmer har många områden och kommuner infört förbud mot användning av dessa giftiga bottenfärger. Idag finns det bottenfärger som är mer miljövänliga och innehåller mindre eller inga biocider alls.
Att välja rätt bottenfärg för sin båt är viktigt för att säkerställa att den är skyddad mot påväxt och samtidigt minimera miljöpåverkan. Det är också viktigt att regelbundet inspektera botten och rengöra den från påväxt om det behövs. Tänk på att välja en bottenfärg som passar den specifika båttypen och användningsområde.

SeaSea FAQ – Bottenfärg

Vanliga frågor om bottenfärg
Det finns olika sätt att få bort bottenfärg. Man kan slipa för hand eller med maskin. Sitter färgen löst och flagar, kan man skrapa bort den. Det går även att använda färgborttagningsmedel som löser upp färgen. Det går även att blästra bort färgen, det finns firmor som gör det på plats vid båten.
Ja, det går att måla över bottenfärg. Det bästa är att måla med primer som ökar vidhäftningen och minskar risken för att färgen släpper och flagar av.
Färgborttagningsmedel löser upp bottenfärgen och sedan kan man skölja och skrapa bort färgresterna. Man kan behöva upprepa behandlingen flera gånger om det är många lager färg.