Tillbaka till huvudkategori

Solpaneler

Solpaneler är en miljövänlig och smart lösning för att producera el ombord. De har på senare år blivit mycket populära och gör dig mindre beroende av motorgång och landström.
Solpaneler för marina förhållanden är särskilt utformade för att klara av de påfrestningar som kan uppstå på en båt med bland annat saltvatten, vind och vågor. I övrigt fungerar de på samma sätt som vilken solpanel som helst.
När man har en båt utrustad med solpaneler generas energi utan att lämna något klimatavtryck och kostar heller ingenting att driva. Man sparar in på drivmedel och kostnader för att ansluta landström. Solpaneler är dessutom en långsiktig investering. De håller mycket länge och är tillverkade för tuffa förhållanden, det finns inga rörliga delar som kan gå sönder. Solpaneler är generellt även lätta att installera.
Det är dock inte bara båtägaren som drar nytta av solpaneler. De har blivit mycket populära även bland villaägare och biltillverkare med flera. Även forskare och myndigheter använder solpaneler för att driva mobil utrustning som sensorer och andra instrument där man vill samla in data eller kanske driva en p-automat. Solpaneler skapar nya möjligheter för alla tack vare dess flexibilitet.

SeaSea FAQ – Solpaneler

Vanliga frågor om solpaneler
På en båt ska man alltid ha marina solpaneler som tål saltvatten, slitage och att man går på solpanelerna. Oftast är det bästa använda mjuka eller flexibla solpaneler som går att montera över krökta ytor samt tål att gås på.
Solpaneler kan ge båtens hela behov av ström, det handlar mest om att ha plats för solpaneler på däck och rufftak. Det beror också på hur många strömförbrukare det finns i båten.
En installation av solpanel (25W) och regulator kostar från ca 1000 kr och uppåt. En medelstor installation kostar ca 3000-5000 kr för solpaneler och regulator.


Flexibla solpaneler är lämpad för välvda ytor samt att de tåls att gå på.

Vikbara solpaneler är bra då dessa går att ta fram vid behov för att få extra laddning.

Hårda solpaneler passar bra på rufftak, stativ, pulpits m.m.