Tillbaka till huvudkategori

Flytvästar

Det borde vara självklart att bära ett flythjälpmedel ombord men det är oftast bara barnen som har flytväst medan de äldre struntar i den enkla livräddaren.


Det finns tre typer av flythjälpmedel på marknaden.

Flytplagg med 50 Newton bärkraft. I den gruppen hamnar seglarvästar, fiskevästar, kajakvästar, surfvästar, flytjackor och många flytoveraller (som inte skall förväxlas med räddningsdräkter). Används av simkunniga personer i lugna vatten. Flytplaggen vänder inte en medvetslös person, men de går oftast utmärkt att simma med.

Räddningsväst med 100 Newton bärkraft har krage och merparten av flytkraften placerad på framsidan. För att kunna vända en medvetslös person i ryggläge är flytkraften asymmetriskt placerad. Västen har således inga fabrikationsfel om flytelementen på dess framsida är olika stora. Gul, orange eller röd med grenband och visselpipa. Lämplig för barn, icke simkunniga vuxna eller för alla ombord i tufft väder eller öppen sjö. Kan vara försedd med sele eller selkrokar. Kan vara svår att simma med.

Räddningsväst med 150 Newton flytkraft eller mera. Ett krav vid offshoreracing. För att inte bli klumpig är den oftast uppblåsbar. Kräver kunnigt handhavande och skötsel av utlösningsmekanismen. Västen skall kontrolleras och laddas om regelbundet. Vänder medvetslös person men är svår att simma med.

TIPSET!

Flytoverall skall kompletteras med flytväst, oberoende av typ. Ramlar man i vattnet rusar luften i dräkten oftast till ben och fötter vilket gör att man plötsligt flyter upp och ner – vilket ju inte var meningen. Då rätar flytvästen upp situationen.