Tillbaka till huvudkategori

Styrning/reglage

Den vanligaste kontakten mellan ratt och roder är en kabelstyrning Teleflextyp. Hydraulstyrning används oftast på större båtar eller starkare motorer och vajerstyrning på äldre motorbåtar och rattstyrda segelbåtar. Det finns även system med snäckväxlar och axlar men de är mindre vanliga.

Hydraulstyrningens fördel är att den är enkla att montera, exakt i styrkänsla och lätt att koppla till extra styrplast eller autopilot. Numera finns det också satser för utbordare.

Vajerstyrningen ger en exakt styrkänsla men kräver oftast utrymme under däck och vid hjärtstocken.

Kabelstyrning ger inte lika bra styrkänsla som de andra två men är billig, lätt att montera och oftast standardmonterad på de flesta mindre båtar med utbordare eller inombordsmotor.

Hur man skall mäta upp kabellängden till sin båt framgår bäst av vår katalog. Skall man ersätta en gammal styrning är det bäst att demontera den och ta med den till butiken för att vara säker på att få rätta grejor.

TIPSET!
För bästa funktion och livslängd på kabelstyrningen. Lossa kabeln från rattväxeln varje höst. Dra ut och smörj den med vattenfast fett. Återmontera allt. Se till att kabeln inte går i onödiga bukter.