Tillbaka till huvudkategori

GPS 

GPS (Global Positioning System) navigatorn får sin information från 24 satelliter som ligger i bestämda banor runt jorden. En GPS navigator är i all sin enkelhet en radiomottagare som tar emot signalerna från satelliterna och med hjälp av en processor kan räkna ut sin position i tre dimensioner. Longitud, latitud och höjd över havet. Den sista funktionen kan användas av orienterare, bergsklättrare och flygare medan man till sjöss eller isvampskogen mest är intresserad av de två första informationerna. Navigatorn måste ha fri sikt uppåt för att fungera, Ett rufftak i glasfiber brukar inte vara något hinder. Betong, metall och t.o.m. ett kraftigt lövverk kan hindra signalerna att nå fram till mottagaren.

En modern GPS navigator skall för bästa tillförlitlighet ha en 12 kanalers mottagare för att kunna få information från så många satelliter som möjligt. Teoretiskt kan GPS navigatorn ha en nog-grannhet på 1,8 meter. I praktiken ligger den bättre än 50 meter vilket är ungefär lika med ett tjockt blyertsstreck på sjökortet.

Alla GPS navigatorer visar longitud, latitud, kurs och fart. Vissa kan även visa lantmäterikartornas X och Y koordinater och ställas om till meter eller andra längdenheter. Priset brukar stå helt i relation till antalet inbyggda finesser. Men man behöver inte använda sig av alla finesser. Det räcker oftast att veta var man är.

TIPSET!
Passa på att kalibrera bilens hastighetsmätare med GPS:en för att veta var den riktiga bötesgränsen går. Det brukar fungera bra att ha navigatorn långt framme under framrutan så att den kan ”se” satelliterna.