Tillbaka till huvudkategori

VENTILATION

Torra båtar är trivsamma båtar. Enklaste sättet att hålla en båt torr inombords är att se till att den inte läcker och att skapa en fungerande ventilation.

Det har talats mycket om den kalla väggens princip där inströmmande luft avfuktas mot en kall yta, t.ex. under vattenlinjen men för att det skall fungera måste man också skapa ett fungerande utsug. Elektroluxventilatorer och dess kopior skapar, när det blåser, ett undertryck som suger ut luft men det måste blåsa ute för att det skall fungera. Ventilatorer av Doradetyp kan användas både till inluft och utsug beroende på hur de är vända mot vinden.

För att ventilationen skall fungera ombord måste man släppa in lika mycket luft som man ventilerar ut. Att stänga alla insläpp och bara ha utsugen öppna skapar ingen luftcirkulation. Om man sedan eldar med ljus, spis eller kokhäll genererar man fukt genom förbränningen. Det blir visserligen varmare men också fuktigare.

En fläkt är det säkraste sättet att skapa luftcirkulation. Man kan antigen ha den på inluftsidan och skapa övertryck i ruffen eller på utsugsidan. Det finns solcellsdrivna ventilatorer som tack vare ett inbyggt laddbart batteri även gör nytta på natten.

TIPSET!
Ha alltid alla ventilatorer öppna på natten. Det är behagligare att sova i en torr och sval ruff än i en fuktig och varm. Satsa på ett varmt täcke, sovsäck eller värmare.