Tillbaka till huvudkategori

Brandsläckare

Enligt försäkringsbolagens krav måste de flesta båtar ha minst en tvåkilos brandsläckare av ABC typ ombord. Placerad synligt på ett ställe där den är lätt att nå. Gärna i utrymningsvägen. Motorrum kan dessutom förses med speciella brandsläckningssystem. Bara båtar med utbordare under 20 hk slipper försäkringskravet på brandsläckare.

Pulversläckare skall kontrolleras och bytas regelbundet. Att ladda om dem när deras lagringstid är ute görs inte länge. Släckaren skall ett par gånger per säsong lossas från sin hållare och skakas om ordentligt så att släckningspulvret inte packas till en klump i botten. Släckaren skall skrotas om tryckmätaren har hamnat in i det röda fältet.

Brandsläckningssystem som innehåller Halon får inte användas efter år 2002. Befintliga anläggningar måste monteras bort eller ersättas med ett godkänt släckningssystem.

Båtar över 10 m längd skall ha två brandsläckare ombord. Släckanordning i motorrummet ersätter inte kravet på handbrandsläckare.

TIPSET!
Gå så nära brandhärden som det går och töm hela brandsläckaren på en gång. Duttar man med små skurar släckningsmedel kan det hända att branden flammar upp igen. Se upp med små spraytuber med pulver eller gas som utger sig för att vara brandsläckare. De är förbjudna i Sverige!