Tillbaka till huvudkategori

Flytvästar

En flytväst kan liknas vid säkerhetsbältet i en bil då den kan rädda livet på en person. Olyckor kan inträffa när som helst och det är därför klokt att alltid bära en flytväst. Eftersom alla reagerar olika i stressade situationer och många inte ens vet hur de kommer att reagera, är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Det finns många olika anledningar till varför en person kan hamna i vattnet, såsom att någon kastar sig från en brinnande båt, att man ramlar över bord av någon anledning eller att ett barn går lite för nära kanten på bryggan. Även om man är en duktig simmare kan temperaturen i vattnet och situationen runt omkring påverka ens överlevnad.

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder "De som inte använder flytväst måste vara korkade...", och det ligger definitivt något i det. I vissa länder är det lag på att det ska finnas flytvästar till alla ombord på båten. Även om det inte finns något krav på flytväst i Sverige, så är det starkt rekommenderat för allas säkerhet.

En bra tumregel är att alltid ha med minst en extra flytväst ombord för när ens vänner ska åka med eller när det är dags att släpa någon på vattenskidor. Med en flytväst på sig ökar ens chanser att överleva en oväntad händelse på vattnet.

För de som inte kan simma är räddningsvästar med säkerhetsklassning 100 Newton det bästa valet, särskilt för små barn. Allroundvästar passar bra till det mesta och kräver att man kan simma. Aktivitetsvästar krävs för mer extrema vattensporter och behöver ha hög bärförmåga och inbyggd stötdämpning. För paddling, fiske och segling finns specialanpassade funktionsflytvästar som också kräver att man kan simma. Hybridflytvästar kombinerar fast flytmaterial med uppblåsbar lunga för att ge det bästa av båda världar. Oavsett vilken typ av flytväst som används är det viktigt att man har tillräcklig simkunnighet och att man väljer en väst som passar till den aktuella aktiviteten.

SeaSea FAQ – Seglarväst

Vanliga frågor om seglarvästar
En bra seglarväst ska vara både bekväm att bära samtidigt erbjuda bra flytkraft. Seglarvästar har 50 Newton flytkraft och är för simkunniga personer.
Baltic anses göra de bästa seglarvästarna. Det finns olika sorters seglarvästar för olika ändamål såsom jollesegling, SUP-paddling, kajakpaddling, vattenskidor, wakeboard.
Ja det finns seglarvästar med fäste för livlina/säkerhetslina. Bland annat Baltic SAR/Offshore, Offshore, Hybrid 220.