Flytvästar

Flytvästar är något av de viktigaste i säkerheten ombord och det ska alltid finnas en varsin flytväst för alla som befinner sig på båten. En flytväst är utformad för att hjälpa en person att flyta och och hållas vid ytan även om personen tappar medvetandet eller inte kan simma. Flytvästar finns i olika typer beroende på användningssyfte. En traditionell räddningsväst med krage är gjord för att hålla en person flytande med huvudet ovanför vattnet. Den så kallade seglarvästen eller allroundvästen är utformad för att ge mer rörelsefrihet och ventilation för personer som kan simma eller t.ex. utövar vattensporter m.m. Det finns också specialanpassade flytvästar för barn och personer som behöver extra stöd i vattnet och flytvästar för offshore seglaren som ska segla jorden runt. En viktig faktor att överväga när man väljer en flytväst är dess passform och bekvämlighet. En flytväst som inte är anpassad efter just dig kan vara ineffektiv eller till och med farlig att använda. Det är också viktigt att regelbundet inspektera flytvästen och se till att den är i bra skick med fungerande blixtlås, knäppen, remmar och flytkraft. Att ha flytväst på sig i en båt är motsvarigheten till säkerhetsbältet i en bil. Flytvästen är en viktig säkerhetsåtgärd för alla som rör sig vid och på vatten och kan rädda liv i nödsituationer.

SeaSea FAQ – Flytvästar

Vanliga frågor om Flytvästar
En bra flytväst som håller en person över 25 kg flytande med god marginal, men ändå kräver simkunnighet eftersom den inte vänder personen till ryggläge, har säkerhetsklassningen 50 Newton. I den här kategorin ingår allroundflytvästar, flytvästar för vattensport, funktionsflytvästar och flytkläder – alltså vad de flesta väljer och behöver. Med en perfekt balans mellan funktion, rörelsefrihet och flytförmåga. Läs mer om vad de kan under respektive rubrik. Behöver du mer flythjälp för att du inte kan simma ska du titta på våra räddningsvästar (100 Newton), som finns för barn från 3kg upp till vuxna på över 100kg. Vill du ha både rörelsefrihet, extra flytkraft och hjälp att vändas till ryggläge kan du titta på våra uppblåsbara räddningsvästar (150 Newton). Vi vill även nämna att vi är extra stolta över vårt speciella sortiment räddningsvästar för barn. .
En flytväst kan hålla många år om den sköts rätt, förvaras torrt och svalt. Är det en automatisk uppblåsbar flytväst så finns det instruktioner för hur du ska göra underhåll och service på den. Läs mer om service på respektive flytväst artikelsida.
En flytväst ska passa! Den ska sitta stadigt, men bekvämt, och inte glida omkring på kroppen Detta är faktiskt viktigare än att det står exakt rätt vikt på etiketten. Och barnen ska aldrig ha flytvästar ”att växa i”.
Många anser att Baltic gör de bästa flytvästarna. Baltic flytvästar får ofta utmärkelsen ”Bäst i test” eller ”Bra köp” i de branschledande båttidningarna.
50 Newton / EN 393 / EN ISO 12402-5 Flytvästar och flytkläder som håller en person flytande med god marginal men kräver simkunnighet eftersom de inte hjälper användaren till ryggläge. För simkunnig person från 25 kg och uppåt. 100 Newton / EN 395 / EN ISO 12402-4 Räddningsvästar i 100N-klassen har flytkraften koncentrerad framtill och har stor krage. Västen hjälper en person till ryggläge. 100N-flytvästar är lämpliga för både simkunniga och icke simkunniga personer. 150 Newton / EN 396 / EN ISO 12402-3 Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har god vändningsförmåga. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Uppblåsbara räddningsvästar erbjuder i ouppblåst form inte någon bärförmåga. För personer från 40 kg. .