Tillbaka till huvudkategori

Lanternor

Alla båtar som färdas i mörker skall vara försedda med godkända lanternor. Fabrikanterna garanterar att lanternorna håller standarden för ljusvinklar och ljusstyrka. Det är bara att läsa på förpackningarna vad som passar till vilken båt.

Båtar över 12 meters längd skall ha starkare lanternor än de mindre flytetygen.

Roddbåtar och seglande segelbåtar under sju meters längd behöver bara kunna visa ett vitt sken för att kunna undvika kollision. Motorbåtar under sju meters längd som inte går fortare än sju knop skall minst ha en lanterna med ett fast runtomlysande vitt sken. Naturligtvis får alla även ha sidolanternor m m som de större båtarna.

Segelbåtar under segling får, oberoende av storlek, föra en kombinationslanterna i masttoppen eller ha vanlig röd/grön kombination lysande framåt och visa vitt ljus akterut.

Båtar som går för motor, till vilka också räknas motorseglande segelbåtar skall ha en topplanterna placerad minst en meter ovanför sidolanternorna (i svenskt inre vatten räcker det med en halv meter). Sidolanternor kan ersättas av en sammansatt dito och akterlanternan av en runtomlysande vit topplanterna.

TIPSET!
Om lanternorna reflekteras i en blank pulpit kan man blända av dess baksida med svart tejp.