Tillbaka till huvudkategori

Landström

Landström kallas den ström som vi har i våra hem - det vill säga det vanliga elnätet. På sjön har dock det vanliga elnätet kommit att kallas för landström, detta eftersom vi förstås inte har tillgång till det vanliga elnätet på sjön. När båten ligger i hamn finns det dock ofta möjlighet till att ansluta båten till landström vilket kräver viss utrustning. Landström kallas även “shore power” på engelska och kan stå på vissa landströmsutrustningar i båtar.

Fördelen med att kunna använda landström i båtar är att behovet av generatorer upphör. Det gör att man kan spara bränsle, oljud och miljö men ändå få batteriladdning och tillgång till el.

För att kunna dra nytta av alla fördelar med landström så behöver båten ha landströmsutrustning. Detta består vanligen av ett elintag där båten kopplas ihop med elnätet via ett uttag på bryggan och en landströmskabel. Utöver det så behöver en avsäkrad landströmscentral finnas monterad i båten. Antingen har man ett vanligt vägguttag (schuko) direkt på landströmscentralen eller så drar man vidare elen till andra uttag som man har monterat i båten. Ofta kopplar man in en batteriladdare till ett av dessa uttag så att laddning alltid påbörjas så fort man ansluter landströmskabeln. Det finns dock produkter som kombinerar laddning, elcentral och till och med inverter.

Hos SeaSea finns en uppsjö av olika produkter för att bygga ett system för landström som uppfyller alla dina krav. Tveka inte att kontakta våra butiker för hjälp och rådgivning.