Gummibåtar

Tillbaka till huvudkategori

Gummibåtar

En av fördelarna med gummibåtar är att de kan användas i en rad olika miljöer och för olika ändamål, allt från enkel transport mellan båtar och öar till fiske och vattensporter men även tuffa räddningsoperationer.
Gummibåtar är en populär typ av båt som tillverkas av slitstarkt och flexibelt material som vanligtvis är en blandning av gummi och PVC.
Gummibåtar finns i många olika utföranden. Definitionen av en gummibåt är att den har uppblåsbara pontoner runt om. I övrigt kan båtens durk ha olika konstruktioner som t.ex uppblåsbara,a aluminium, trä, enbart lattor eller fast i glasfiber (RIB). De kan även ha uppblåsbar köl vilket gör att båten får bättre prestanda genom vattnet, både när den bogseras och körs för motor.
En gummibåt med köl är att rekommendera om man är ute efter en planande gummibåt eller en båt som ska användas som följebåt då den och inte suger fast i vattenytan på samma sätt som en gummibåt med lattor. De är också relativt tåliga mot slitage vilket gör dem lämpliga för användning i tuffa förhållanden. Skulle det gå hål på en gummibåt går det att laga med speciellt gummibåtslim och pvc-lappar som vi säljer i sortimentet. Gummibåtar är också populära för sin lätta vikt och portabilitet. De kan enkelt packas ner och transporteras i den medföljande bagen när den in inte används och förvaras i över vinterhalvåret.
En faktor att överväga när man köper en gummibåt är dess storlek, kapacitet och laster. Det är också viktigt att underhåll gummibåten på rätt sätt och använda lämpliga rengöringsmedel för att förlänga gummibåtens livslängd.

SeaSea FAQ – Gummibåtar

Vanliga frågor om Gummibåtar
Gummibåtar säljs oftast utan motor men oftast kompletterar man med en utombordsmotor. Det går bra med såväl bensindrivna som eldrivna. .
Talamex är en tillverkare av gummibåtar med högsta kvalitet. 7OC är ett bra märke som gör prisvärda gummibåtar.
Löpande rengöring görs enklast vanligt båtschampo. Kraftigare smuts tas bort Ekens PVC-rengöring.
RIB betyder Rigid Inflatable Boat vilket innebär botten är hård. Gummibåtar kan olika durkar och botten. Lattdurk, uppblåsbar durk, plywooddurk med flera.
Normal motorstorlek är 2-6 hk för gummibåtar 2,5-3,5 m. .